Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

In deze columns kan je een kijkje in het leven van de coaches van GORTcoaching nemen. De coaches zijn een heel belangrijk onderdeel van het GORTcoaching team en daarom willen we ze graag aan je voorstellen. Vandaag leer je coach Aad een beetje beter kennen. 

Even kennismaken met Aad

“Iedereen kan zich ontwikkelen”

Ik ben Aad Schoenmakers, 57 jaar, ik ben getrouwd en we hebben samen 3 volwassen kinderen. Ik werk als zelfstandig coach en daarnaast als Inkoop Manager, waar ik ook actief ben als vertrouwenspersoon. Ik ben een echt “mensen-mens”, met een pragmatische insteek. Ik heb gemerkt dat ik mensen kan helpen na te denken over zichzelf. Over de vragen waar ze mee zitten. En vooral om ze te helpen om die vragen zèlf te beantwoorden.

Ik heb een gevarieerde achtergrond. Een technische opleiding (TU Delft, Technische Natuurkunde) en heb na 10 jaar een switch naar commercie gemaakt (Inkoop). Leidinggevende functies gehad, veel internationale contacten gehad en veel gereisd. De meeste voldoening krijg ik steeds weer van het samenwerken met anderen. Om mensen te  verbinden tot een goed samenwerkend team, gericht op het vinden van oplossingen en het bereiken van resultaten. Of mensen individueel verder te helpen in hun persoonlijke of professionele ontwikkeling. Dit laatste heeft me doen beslissen om een beroepsopleiding bij Alba Academie te gaan volgen en vervolgens professioneel coach te worden. Na mijn beroepsopleiding tot coach heb ik o.a. specialisatie opleidingen gevolgd op het gebied van stress en burn-out coaching, progressiegericht coachen en teamcoaching.

Door wie of wat ik geïnspireerd wordt? Ik heb niet één specifieke inspiratiebron. Ik ben geïnteresseerd in wat anderen beweegt en in beweging brengt. Wat hebben zij voor dromen, passies en plannen en hoe maken ze dit waar? Daarnaast heb ik veel culturen bezocht en daaruit allerlei indrukken meegenomen. Ik heb geleerd en genoten van verhalen van willekeurige mensen die ik ben tegengekomen. Ik heb ook veel plezier in het lezen van biografieën van beroemde personen, waarbij de buitenbeentjes (zoals Andre Agassi en Keith Richards) mij altijd erg aanspreken. Als coach word ik vooral geïnspireerd door creatieve technieken. Het flexibel werken met bijvoorbeeld Voice Dialogue levert vaak prachtige inzichten bij de coachee op. Ook werk ik graag met beelden en afbeeldingen. Mijn hobby als amateur fotograaf helpt me om beeldend en associatief te werken met coachees.

Mijn aanpak is primair gebaseerd op een progressiegerichte (oplossingsgerichte) attitude en werkwijze. Een essentieel onderdeel hiervan is de overtuiging dat iedereen kan groeien en dat elk stapje vooruit, hoe klein ook, helpt om dichterbij het doel van de coachee te komen. We onderzoeken samen wat werkt om positieve gedachten en gedrag te versterken die samenhangen met de door de coachee gewenste toekomst. En vervolgens die gedachten en dat gedrag door de coachee zich meer eigen te laten maken. Dit betekent niet dat er geen aandacht is voor de moeilijkheden of belemmeringen die de coachee ervaart,  die worden ook besproken. Daarbij stel ik de vragen en zet de werkvormen in die de coachee helpen om daar actief mee aan de slag te gaan. Nuttige werkvormen zijn vaak: kernkwaliteiten, RET, schaalvragen, opstellingen en de progressiegerichte cirkeltechniek.

Uit de feedback van coachees komt steeds terug dat ik op een prettige, natuurlijke wijze aansluit, goed luister en gericht doorvraag naar de diepere vraag die vaak achter de eerste vraag van de coachee schuilgaat. Vervolgens kan ik de coachee effectief vooruit helpen door te reflecteren, te confronteren en door passende oefeningen in te zetten. Het is niet altijd makkelijk voor de coachee, maar het werkt wel. Wat ik daarnaast graag meegeef aan coachees is: geniet van de dag. Let ook op de kleine dingen die goed gaan. En kijk vooruit. Wat in het verleden is gebeurd, kan je niet meer veranderen. Wat je wel kunt veranderen is hoe je daar in de toekomst mee omgaat!

Spreekt zijn verhaal jou aan en wil je meer over hem weten? Dan kun je op onze website bij de locaties Eindhoven, Waalre en Valkenswaard zijn volledige profiel bekijken.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden