Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Bij competentie coaching wordt door middel van coaching gewerkt aan het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Dit kunnen competenties zijn waarvan u gemerkt heeft dat deze essentieel zijn voor een bepaalde functie, maar die u nog niet geheel onder de knie heeft. Deze vorm van coaching kan echter ook worden ingezet wanneer u nog niet duidelijk heeft welke competenties u bezit en binnen welke banen u deze competenties kunt inzetten.

Wat is een competentie?
Een competentie is het vermogen om succesvol te presteren in een concrete taaksituatie of probleemsituatie. Een competentie steunt op een combinatie van kennis, vaardigheden, persoonlijkheid en gedrag. Het is daarbij structureel iets anders dan een vaardigheid, aangezien een competentie niet geheel aangeleerd is. Dit is bij een vaardigheid wel het geval. Voorbeelden van competenties zijn stressbestendigheid, assertiviteit, besluitvaardigheid en flexibiliteit.

Uw competenties ontdekken
Samen met een competentie coach gaat u op zoek naar de competenties die bij u aanwezig zijn. Een coach kan verschillende methoden gebruiken om deze competenties bij u te ontdekken. Een veelgebruikte methode is het meegeven van een competentielijst als thuiswerkopdracht. De coachee bepaalt in dit geval zelf welke competentie wel of niet bij hem/haar past. Samen met de competentiecoach worden vervolgens de gemaakte keuzes besproken. Dit competentieprofiel kan in het vervolg gebruikt worden als uitgangspunt binnen uw loopbaan.

Een competentieprofiel van de functie
Een competentiecoach kan ook helpen om bepaalde capaciteiten die nodig zijn binnen uw vakgebied beter onder de knie te krijgen. Bij een dergelijke vraag wordt er naast het maken van uw eigen competentieprofiel een competentieprofiel gemaakt van uw functie: alle bekwaamheden die nodig zijn binnen uw functie. Wanneer beide profielen naast elkaar worden gelegd wordt al snel duidelijk welke competenties ontbreken of nog meer ontwikkeld kunnen worden. Met deze competenties zal u vervolgens met de competentie coach aan de slag gaan. Wanneer competenties worden ontwikkeld die op dit moment beperkend werken, zal dit leiden tot o.a. zelfvertrouwen, rust en acceptatie, persoonlijke effectiviteit, en een hogere productiviteit.

Meer informatie? Kijk verder wat competentie coaching voor u kan betekenen!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden