Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Analyse als middel tot verandering schiet tekort als een gecoachte steeds vastloopt in een zich herhalend patroon. Ons brein is oud, het reageert nog net als in de tijd van de sabeltandtijger. De amygdala activeert het lymbische systeem als het gaat over angst: is het veilig of niet? Moet ik vechten, vluchten of vermijden?

Je komt terecht in een oude respons die in een bepaalde situatie heel functioneel was, maar bij het aanleren van nieuw gedrag het leren ernstig in de weg kan zitten. Dat gebeurt autonoom, daar heb je weinig invloed op. Het ontwikkelen van bewustzijn (mindsight) zorgt echter voor de aanleg van een nieuw pad in de hersenen waardoor de keuze voor een nieuw patroon mogelijk wordt. Door steeds waar te nemen wat er vanbinnen gebeurt, kun je de fight-, flight- of freezereactie gaan herkennen. Vanuit die gewaarwording kun je terugkeren naar een staat van ontspanning. Hierbij zijn meditatie- en mindfulnesstechnieken behulpzaam.

Uiteindelijk wordt de werkelijke transformatie bereikt door acceptatie van dat wat er is. Door met mildheid en compassie naar jezelf te kijken (ook naar de lastige delen), ontstaat er ruimte voor iets nieuws. De automatische neiging tot vechten, strijden of controleren, ebt dan weg. Als een gecoachte in die staat verkeert, kan de coach een uitdagende situatie creëren waarin leren en transformeren daadwerkelijk mogelijk wordt.

Plan hier een gratis oriëntatiegesprek in met een van onze coaches >>


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden