
We verwarren geluk en genot nogal vaak door elkaar heen. Je denkt dat je gelukkig wordt, maar in werkelijkheid werk je alleen maar aan genot. De ware definitie van geluk is onbekend, maar er zijn wel een paar heldere definities. Dus wat is het ware geluk? We bekijken de verschillen en benadrukken het belang van geluk.
Korte genotskickjes met hedonisme
Hedonisme gaat over genot en is alleen gefocust op “ik”. Je bent heel erg bezig met jezelf en of anderen daarmee gebaat zijn, is niet belangrijk. Genot gaat over korte termijn denken. Je wilt snel resultaat zien, dat geeft je een kick. Je weet eigenlijk wel dat het je niet echt gelukkig gaat maken; het houdt je hooguit twee maanden blij. In het bedrijfsleven heeft hedonisme geen functie. Sterker nog, het is slecht voor het bedrijfsresultaat, want iedereen focust alleen maar op zichzelf.
Een voorbeeld van genot is salarisverhoging. Hier word jij gelukkig van, maar het helpt het bedrijf of jouw collega’s niet verder. Het is een kort termijn doel. Zo kun je een hedonist ook spotten in je bedrijf: ga na of het een lange termijn doel is wat iemand nastreeft. Is iemand vooral bezig met zichzelf of wil diegene het liefst dat zoveel mogelijk mensen succes boeken? Bij genot gaat het om het eerste.
De zoektocht naar geluk
Aan de andere kant hebben we een stroming die aan gezamenlijke, lange termijn doelen werkt. Dit gaat echt over geluk, niet meer over genot. Wat is precies het verschil? Bij geluk herken je verdieping en dingen bereiken op een dieper niveau. Het gaat er ook om dat je in contact staat met je omgeving. Dus geen hedonistische doelen zoals promotie, maar samen werken aan bedrijfsdoelen. Je bent verbonden met jezelf, je baan en (vooral!) de groep. Het duurt langer om deze doelen te behalen, maar het levert ook meer op: voldoening, verbintenis en geluk.
Het belang van geluk
De zoektocht naar geluk is niet makkelijk, omdat onze maatschappij nu zo is ingericht dat we alleen maar genot ervaren. Hierdoor stoppen we met nadenken over wat nu echt gelukkig maakt. Want, wat is het diepere doel van je vak of je leven? Denk eens goed na over hoe jij iets toe kunt voegen aan je omgeving of bij kunt dragen aan de maatschappij. Dat lange termijn denken levert veel meer op dan zo’n kort genotsgevoel!