(Naamloos artikel – de ware perfectionist is toch nooit tevreden met de titel)
Perfectionisme is een obsessief verlangen om alle bezigheden, handelingen en activiteiten perfect en zo precies mogelijk uit te voeren. Vrijwel altijd is perfectionisme de onderliggende veroorzaker van stress en dat is te zien in zowel leef-, handels- en denkwijze. Vaak wordt het motto gehanteerd: ‘Het moet goed gaan, anders ben ik waardeloos’. Een bepaalde mate van perfectionisme is zeker niet verkeerd, denk bijvoorbeeld aan de bekende Yerkes & Dodson law. Zij omschreven een omgekeerde U-curve die het optimale niveau van stress en prestatie aangeeft. Hoe meer stress, hoe beter de prestatie, tot een bepaald punt waar de stress doorschiet en de prestatie afneemt. Perfectionisten zijn in wezen nooit tevreden met alles wat ze doen, falen is een doodzonde en daarmee is de tevredenheid met de eigen persoon ook ver te zoeken. Dit kost veel energie en kan uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out. De meeste jobcoaches zijn meer dan bekend met dit fenomeen en gaan op zoek naar de ongezonde patronen van de perfectionist en proberen deze aan te pakken.
Bevlogenheid
Er zijn twee soorten perfectionisme, in feite komt het op hetzelfde neer, maar de manier waarop een perfectionistisch persoon doelen formuleert maakt dat het ofwel gezond ofwel ongezond perfectionisme wordt. Gezond perfectionisme wordt omschreven als het streven naar kwaliteit, het weten wanneer genoeg genoeg is en tevreden zijn met het resultaat waar hard voor gewerkt is. Falen wordt niet gezien als een zonde, maar als een kans om te leren en te groeien. Collega’s zullen deze personen als bevlogen omschrijven. Ongezond perfectionisme daarentegen wordt gekenmerkt door het streven naar totale perfectie. Alleen het allerbeste is goed genoeg en zelfverwijt is aan de orde van de dag. Het belangrijkste kenmerk van deze vorm van perfectionisme is dat de zelfwaardering afhankelijk is van de prestatie. Bij kritiek schieten deze personen in de verdediging, omdat ze zich persoonlijk aangevallen voelen. Een jobcoach kan helpen dit ongezonde patroon te herkennen en zodanig om te vormen dat het in het eigen voordeel gebruikt kan worden. Want, perfectionisme is vanuit de basis gezien een goede eigenschap!
Tips van de jobcoach
Perfectionistische types die stress ervaren op de werkvloer hebben er veel baat bij een gesprek aan te gaan met een jobcoach. Omvorming van dit ongezonde patroon kost tijd. Deze tips kunnen alvast een voorzetje geven in dit proces: inventariseer de voor- en nadelen; stop met alles-of-niets-denken; formuleer realistische en haalbare doelen; maak een planning; leer van fouten en kritiek; stop met te vergelijken met anderen. Ook hier blijft van belang om in het achterhoofd te houden: deze tips hoeven niet perfect uitgevoerd te worden!