Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

 

Ben je al bekend met het Japanse concept ikigai? Het betekent: “de reden dat je elke dag opstaat” en “een reden om te zijn”. In deze blog leggen we uit waarom het hebben van een ikigai belangrijk is en hoe jij jouw ikigai kunt vinden.

Waarom is een ikigai belangrijk?

Sta eens stil bij hoe jij je leven invult. Grote kans dat je het grootste gedeelte van de tijd dat je wakker bent spendeert aan je werk. Mensen werken zo’n veertig tot vijftig jaar. Het is dus essentieel om werk te vinden waar jij blij van wordt, oftewel, om een reden te vinden dat jij elke dag opstaat: jouw ikigai. Maar ikigai gaat nog verder, want het heeft ook betrekking op je relaties, hobby’s en vriendschappen. Wanneer jij jouw ikigai vindt, schenkt dit bevrediging en geef je je leven zin. Tot slot blijkt uit Japans onderzoek dat mensen zonder ikigai een hoger algeheel sterfterisico hebben. Tijd dus om jouw ikigai te vinden!

Jouw ikigai vinden

Ga er eens goed voor zitten en beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

  • Waar hou je van? Wat doe je graag, ondanks dat er haken en ogen aan zitten? Denk heel hard na om je helemaal bewust te worden van waar je van houdt.
  • Wat heeft de wereld nodig? De wereld is een prachtige plek, maar er zijn behoorlijk wat problemen die om een oplossing vragen. Ga voor jezelf na welk probleem jou interesseert.
  • Waarvoor kun jij worden betaald? Soms kun je betaald worden voor iets wat niet zo voor de hand ligt. Wees creatief! Denk na over dingen die van waarde zijn en die jij graag doet. Het gaat er uiteindelijk in de essentie gewoon om dat jij mensen vindt die willen kopen wat jij verkoopt.
  • Waar ben je goed in? Last but not least: welke talenten heb jij? Welke vaardigheden of eigenschappen heb jij, waarin je beter bent dan anderen? Bepaal jouw sterke punten, zodat je die kunt ontwikkelen en kunt groeien.

De zoektocht naar jouw ikigai

Zoals je op de afbeelding kunt zien overlappen de vier vlakken. Zo ontstaan passie, missie, beroep en roeping. In het midden van die 4 termen vind je jouw ikigai. Een reden van bestaan vinden is niet iets wat je in een half uurtje met een kladblokje kunt doen. Het is een proces. Ook als je je ikigai hebt gevonden, kan het nog even duren voordat je je passie echt najaagt. Wees geduldig, want geduld wordt beloond!

Lukt het niet helemaal om jouw ikigai te vinden of vind je het te lang duren? Bespreek je ikigai dan met je coach. Vind hier jouw coach.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden