The Feedback Loop from Hell

Stel dat u 10 ballen tegelijk de lucht in moet houden op uw werk: uw dagelijkse taken stapelen zich op, een collega heeft u dringend nodig en de mails blijven binnenstromen. Grote kans dat u zich gestrest gaat voelen. U wilt dat uw stress zo snel mogelijk voorbij is, want u wordt gek van dat gevoel. Nu wordt u gestrest om het feit dat u gestrest bent, wat u nog meer gestrest maakt dan u al bent! U gaat zich steeds meer overspannen voelen.

Herkenbaar? Mark Manson, auteur van het boek ‘The subtle art of not giving a fuck’ omschrijft dit principe als ‘the Feedback Loop from Hell’. Hij legt in zijn boek uit dat dit een neiging van ons brein is en een unieke eigenschap van de mens. Wij mensen kunnen denken over onze gedachten en gevoelens ervaren over onze gevoelens. Wat te doen als je in deze feedback loop terecht komt?

  • Accepteer uw gevoel of emotie in plaats van u ertegen te verzetten. Dit negatieve gevoel dat u nu ervaart, gaat u juist alleen maar verder brengen in de toekomst. U kunt niet leren of verbeteren, zonder te lijden. Accepteer daarom dat u dit gevoel heeft en wees compassievol naar uzelf.
  • Wees ervan bewust dat iedereen deze gevoelens heeftLaat u niet gek maken door alle mooie foto’s en berichten op social media. Het lijkt op Instagram misschien alsof pijn, verdriet of boosheid niet bij het leven horen, maar ieder persoon op deze wereld ervaart een zekere vorm van lijden. Laat het idee dat u perfect moet zijn daarom los.
  • Neem uw verantwoordelijkheid. In plaats van uw pijn proberen te vermijden of onderdrukken, neem uw verantwoordelijkheid voor de pijn en onderga het. Pak het onderliggende probleem aan en vooral: leer ervan!

 

Ondanks het feit dat negatieve emoties en gevoelens een deel van het leven zijn, kan het soms lastig zijn om ze te ervaren en er op de juiste manier mee om te gaan. Wilt u hier graag met iemand over kunnen praten? Onze coaches helpen u graag! U kunt hiervoor een vrijblijvend, gratis oriëntatiegesprek inplannen.

Door: Roeli de Klein


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden