Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Je hebt eindelijk die promotie gekregen, maar je durft het niet te vieren omdat je het gevoel hebt dat het je niet wordt gegund. Je voelt spanningen op het werk omdat je het idee hebt dat ze jouw plek niet accepteren.

Herkenbaar? Het is natuurlijk heel erg vervelend als je in deze positie zit. De vraag is dan ook hoe je het beste om kunt gaan met jaloerse collega’s wanneer je eindelijk succes bereikt op je werk.

Probeer jaloezie te vermijden
Vermijd jaloerse collega’s te creëren. Zelfs wanneer je in een team werkt waar iedereen met elkaar concurreert voor een komende promotie. De druk wordt dan uiteraard hoog gelegd, maar het is toch de kunst geen mensen in het harnas te jagen wanneer jij als winnaar eindigt. Met een bescheiden en diplomatische houding bereik je het meeste.

In hoeverre kan je er iets aan doen?
Kritiek komt minder snel uit de hoek van jouw leeftijd of bekwaamheid, maar als je je arrogant opstelt of een wit voetje bij je werkgever probeert te halen kan dit wel sneller naar boven komen. Heb je het gevoel dat de kritiek geheel onterecht is, laat dit dan vooral niet teveel aan je hart komen, probeer hier zo min mogelijk ophef over te maken en zorg ervoor dat deze mensen hun eigen doelen nastreven. Wat ook vaak werkt is het negeren van deze jaloezie zodat deze langzaam uitsterft.

Wat als het blijft duren?
Wanneer dit niet effectief blijkt, kun je jezelf afvragen hoe belangrijk deze jaloerse collega’s zijn. Knoop een privégesprek met ze aan, controleer je emoties, wees begripvol en geef hen de kans om hun kant van het verhaal voor te leggen. Zoek en vind een oplossing zonder beschuldigend over te komen.

Wat als zelfs dat niet helpt?
Soms is jaloezie geheel irrationeel en kan je de jaloerse persoon niet op andere gedachten brengen. Stap echter enkel naar je baas of naar HR wanneer alle alternatieven zijn uitgeput en het echt niet meer verder kan.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden