Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Waarom ervaar je de een als een goede leider en de ander niet? Professor organisatiegedrag en businessmanagement Stephen Covey schreef er een boek over. Hij ontdekte dat er eigenlijk zeven eigenschappen zijn van effectieve leiders. Dus wil jij dat mensen jou vertrouwen en fijn met je samenwerken, lees dan zeker verder.

1. Wees proactief

Proactiviteit wordt gevormd door het idee dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Covey beweert dat jouw gedrag afhangt van je beslissingen en niet van de omstandigheden. Proactiviteit bestaat uit twee onderdelen: initiatief nemen en je richten op de zaken waarop je invloed uit kunt oefenen. Met initiatief nemen bedoelen we: wacht niet tot iemand je bij de hand neemt, maar onderneem zelf actie. De kern van dit hoofdstuk: proactiviteit gaat om beloftes waarmaken.

2. Begin met het einde voor ogen

Maak een plan en voer dat uit. Maar zorg er vooral voor dat jouw plan visie en richting geeft; de uitvoering komt daarna. Covey wijst vooral op het maken van een missie, een soort eigen grondwet. De kern bestaat uit zekerheid, sturing, wijsheid en kracht. Je kunt verschillende missie-statements maken voor de verschillende rollen in je leven.

3. First things first

Goed, je hebt dus een plan opgesteld. Die ga je nu uitvoeren. Een belangrijk begrip hier is “persoonlijke integriteit”: daad bij het woord voegen en verplichtingen naar jezelf toe nakomen. Ook tijdmanagement is belangrijk, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen urgentie en belangrijkheid. Volgens Covey is het een grote valkuil om te focussen op taken die belangrijk maar niet urgent zijn. Maar hoe pak je dit aan? Met een weekplanning! Schrijf al je rollen op en kies 2 of 3 belangrijke weekdoelen. Zorg ervoor dat enkele doelen te maken hebben met je missie. Check of alle afspraken voor die week nog relevant zijn. Plan tijd in en begin elke ochtend met het maken van een planning voor de dag, waarbij je rekening houdt met spontane taken en spoedgevallen.

4. Denk win-win

Bij win-win streef je naar een voordeel voor beide partijen, waar samenwerking centraal staat (dus geen rivaliteit). Je hebt hier vijf dingen voor nodig:

  1. Karakter: kom voor je eigen overtuigingen op, maar ga niet voorbij aan die van anderen. Stel je volwassen en integer op.
  2. Een overvloedmentaliteit: er is genoeg voor iedereen, dus als jij als tweede of laatste komt, kom je niks tekort.
  3. Vertrouwen: investeer genoeg in relaties met anderen.
  4. Structuur: de omgeving moet de win-win situatie stimuleren.
  5. Een goed proces: dit is eigenlijk veel te gecompliceerd om in één zinnetje samen te vatten maar het komt erop neer dat je aan anderen en hun belangen denkt en altijd scherp blijft.

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Luister jij eigenlijk ook om antwoord te kunnen geven? Covey vindt dat we dat moeten veranderen: luister om de ander te begrijpen, dan krijg je waardevolle informatie. Toon begrip voor de visies en ideeën van de ander, dan vergroot je de geloofwaardigheid van je eigen ideeën.

6. Synergie: 1+1=3

Synergie betekent dat je iets voor elkaar krijgt wat zonder anderen of andere onderdelen niet had gekund; de meerwaarde van het geheel ten opzichte van de delen. Dit uit zich in communicatie op een paar manieren: stel je open voor nieuwe mogelijkheden, ga ervan uit dat alle partijen meer inzicht kunnen verkrijgen dan de partijen los en dat ze van elkaar kunnen leren. Belangrijk hierbij is dat partijen elkaar vertrouwen en dat er een goede sfeer heerst.

7. Houd de zaag scherp

Jij bent de zaag en jij moet scherp gehouden worden. Hoe? Covey noemt vier vlakken:

  1. Lichamelijk: eet gezond, neem genoeg rust en zorg voor voldoende beweging (weten we allemaal, maar dat is nog zo makkelijk niet!).
  2. Spiritueel: wees trouw aan jezelf.
  3. Geestelijk: zorg er alsjeblieft voor dat je niet wegkwijnt achter je computer en blijf doorleren.
  4. Sociaal-emotioneel: dit heeft de maken met je emoties, relaties en je sociale leven. De vier vlakken staan sterker in verband dan je zou denken, waardoor evenwicht erg belangrijk is. Werk je aan één vlak, dan beïnvloedt dit de andere vlakken en kom je in een opwaartse spiraal terecht.

Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden