Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Complimenten ontvangen, het klinkt zo makkelijk maar het blijkt zo moeilijk terwijl het een hele nuttige manier van feedback ontvangen kan zijn. Het effect van complimenten geven en ontvangen wordt vaak onderschat en ook de manier waarop wij met complimenten omgaan blijkt vaak lastig. Dit terwijl uit onderzoek is gebleken dat het ontvangen van complimenten een positieve invloed heeft op onze prestaties.Er heerst in onze maatschappij een cultuur waarbij het ontvangen van complimenten heel moeilijk lijkt te zijn. Op het moment dat iemand een compliment ontvangt lijkt deze verschillende tactieken te beheersen om het compliment zo min mogelijk impact te laten hebben.

Veelgebruikte tactieken hiervoor zijn:

  • Een compliment direct beantwoorden met een wedercompliment
  • Een compliment minimaliseren door te stellen dat jijzelf niet alleen verantwoordelijk bent
  • De oprechtheid van een compliment direct in twijfel te trekken
  • Denken dat een compliment sarcastisch bedoeld wordt

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe wij met complimenten omgaan, zoals je misschien kunt voorstellen nodigt dit niet heel erg uit om nogmaals een compliment uit te delen.

Hoe kan je dan beter met een compliment omgaan?
Durf te genieten van het moment dat je een compliment van iemand anders ontvangt, kijk de ander aan met een glimlach en bedank deze persoon oprecht voor het gegeven compliment. Ook al denk je zelf dat je niks bijzonders doet kan het zo zijn dat een ander dit knap van jou vindt, geniet van de vruchten van jouw inspanning!

En het geven van complimenten dan?
Ook het geven van complimenten blijkt vaak lastig, met name omdat mensen bang zijn voor wat anderen van hen denken op het moment dat zij een compliment maken. Hier geldt ook weer dat complimenten geven ook een nuttige manier zijn van feedback geven. We weten echter dat complimenten een positieve invloed hebben en daarom moeten we er niet voor schuwen om alsnog complimenten uit te delen. Vaak zie je iemand opbloeien na het geven van een compliment, geniet van het effect van jouw woorden!

Hoe deel ik complimenten het beste uit dan?
Maak concreet wat jij precies waardeert; zeg niet alleen dat je vindt dat iemand goed heeft gewerkt maar vertel ook waarom je dat vindt. Probeer daarnaast je complimenten face to face te maken aan één of enkele personen, dit heeft veel meer impact dan een e-mail of WhatsApp naar een groep mensen.

Op 1 maart is het elk jaar internationale complimentendag, oefen daarom nu alvast op het geven en ontvangen van complimenten zodat je dan goed voor de dag kunt komen!

Wil jij zelf nog meer hulp met het geven en uitdelen van complimenten of heb je andere vraagstukken, vraag dan een gratis oriëntatie gesprek aan.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden >  Complimenten geven en ontvangen, zo moeilijk kan het toch niet zijn?